Sprawozdanie Burmistrza złożone na sesji Rady Miasta Siemiatycze w dniu 3 kwietnia 2024 r.

Tuesday, 16 April 2024 08:05

Pani Przewodnicząca, Wysoka Rado!!!

Proszę o wysłuchanie krótkiego sprawozdania o bieżących sprawach miasta.

W ramach przeprowadzonego postępowania o udzielenie zamówienia publicznego na wykonanie remontu odcinka ul. Chopina w Siemiatyczach wyłoniony został wykonawca zadania. Najkorzystniejszą ofertę - na kwotę prawie 302 tysiące złotych - złożyła firma Przedsiębiorstwo Drogowo - Mostowe MAKSBUD Sp. z o.o. z Bielska Podlaskiego. Remont obejmie wykonanie odcinka od skrzyżowania z ul. Słowiczyńską do skrzyżowania z ul. Kochanowskiego (wraz ze skrzyżowaniem) o dług. 200 mb. Zadanie jest dofinansowane ze środków Rządowego Funduszu Rozwoju Dróg. Zadanie ma być wykonane do lipca 2024 r.

Prowadzone są przygotowania do realizacji inwestycji w zakresie wymiany oświetlenia ulicznego na terenie miasta. Wykonana została inwentaryzacja oświetlenia i negocjowane są warunki dzierżawy słupów z PGE oraz przygotowywana jest dokumentacja tzw. WPI (wstępnego projektu inwestycji), niezbędna do ogłoszenia postępowania o udzielenie zamówienia publicznego w trybie przetargu ogłaszanego w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej. Na ten rok zaplanowano wymianę 1848 sztuk opraw na nowoczesne, ledowe źródła światła. Dzięki zdobytemu dofinansowaniu o wartości 2 milionów 736 tysięcy złotych miasto stanie się bardziej bezpieczne i oszczędne, a budżet miasta skorzysta na zmniejszonych rachunkach za energię elektryczną. Nadmienię, że koszt zużycia prądu na oświetlenie uliczne wyniósł w 2023 roku blisko 1 mln 600 tys. zł za około 900 kWh. Dla porównania w 2022 roku miasto wydało na ten sam cel 700 tys. zł za 850 kWh.

Miasto uzyskało również dofinansowanie o wartości około 850 tysięcy złotych na projekt „Cyberbezpieczne Siemiatycze”. Trwają przygotowania do podpisania umowy o dofinansowanie w ramach której zakupione zostaną sprzęt i systemy teleinformatycze zapewniające reakcję na zagrożenia cyberbezpieczeństwa. Wdrożone zostaną nowoczesne systemy zarządzania bezpieczeństwem danych oraz zostaną przeszkoleni  pracownicy urzędu miasta pod tym kątem cyberbezpieczeństwa.

W lutym uzyskaliśmy informację o pozytywnej ocenie, złożonego jeszcze w 2023 roku, wniosku dotyczącego modernizacji powstałego w 2008 roku boiska piłkarskiego zlokalizowanego przy ul. Nadrzecznej. Miasto uzyskało 360 800 zł dofinansowania na wymianę nawierzchni boiska, w ramach której przewidziano m.in. demontaż osprzętu, demontaż nawierzchni z trawy syntetycznej, wyrównanie powierzchni, jej zagęszczenie i wyprofilowanie, ułożenie nowej nawierzchni boiska z trawy syntetycznej oraz montaż bramek.

Modernizacja kompleksu sportowego stanowi uzupełnienie planowanych w najbliższym czasie, innych działań Miasta związanych z infrastrukturą sportowo-rekreacyjną, będą to m.in. modernizacja boiska przy hali widowiskowo-sportowej, remont bieżni przy Szkole Podstawowej Nr 3, utworzenie Siemiatyckiej Strefy Rekreacji przy basenie czy rozbudowa Skweru Andersa. Na tym etapie przygotowywana jest niezbędna dokumentacja formalno – prawna i techniczna.

8 marca 2024 r., pomiędzy Miastem a Parafią pw. Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny zostały podpisane umowy dotyczące wsparcia finansowego na prace remontowe w miejscowym kościele oraz wykonanie prac konserwatorsko-restauratorskich przy drewnianej i polichromowanej Rzeźbie Chrystusa Ukrzyżowanego. Dzięki pozyskanym przez Miasto Siemiatycze środkom finansowym, Parafia otrzyma ponad 1 milion złotych wsparcia finansowego przy całkowitej wartości inwestycji ok. 1 195 990 zł. Parafia, w ścisłej współpracy z władzami miasta, już dokonała wyboru wykonawców zadań inwestycyjnych i podpisała z nimi umowy. Przedsięwzięcie jest wyrazem wspólnego zaangażowania społeczności lokalnej oraz władz miasta w ochronę oraz odnowę dziedzictwa kulturowego. Planowane prace mają być zakończone i rozliczone jeszcze w bieżącym roku.

Jak Państwo wiedzą, dobiega końca budowa miejskiego placu zabaw. W badaniach ankietowych mieszkańcy podkreślali potrzebę stworzenia takiego miejsca. Tym bardziej cieszę się, że udało nam się stworzyć przestań zabawy i rekreacji dla dzieci i dorosłych. Przy tej okazji przypomnę, że pierwszy etap tej inwestycji został realizowany w 2021 r., a dokumentacja jeszcze wcześniej. Wśród pierwszych urządzeń zamontowanych w nowym miejscu znalazły się drewniany wigwam, tunele, bujak, mała ścianka wspinaczkowa dla dzieci oraz elementy siłowni zewnętrznej. Obecnie zabawek dla najmłodszych jest dużo więcej, przestrzeń wzbogaciły także ławki, leżaki i przestrzeń wypoczynkowa dla dorosłych. Na oficjalne otwarcie placu zapraszam wszystkich mieszkańców już 6 kwietnia o godz. 13:00.

W związku z zakończeniem roku 2023 okresu obowiązywania Gminnego Programu Rewitalizacji przystąpiono do weryfikacji osiągniętych wskaźników i monitorowania założeń a także do opracowywania nowego Gminnego Programu Rewitalizacji na lata 2024-2030.

W obu spółkach miejskich odbyły się zgromadzenia wspólników zatwierdzające sprawozdanie finansowe za rok obrotowy 2023. Ocena działalności spółek wypadła pozytywnie i zarówno Zarządy spółek jak i Rady Nadzorcze uzyskały absolutorium z tytuły wykonywania obowiązków.

4 marca, z mojej inicjatywy, w Urzędzie Miasta odbyło się spotkanie z ekspertem branży ciepłowniczej, Januszem Mazurem, autorem kilkudziesięciu publikacji i wystąpień na krajowych i zagranicznych konferencjach z zakresu energetyki jak i zarządzania, ekspertem Narodowego Centrum Badań i Rozwoju, specjalistą w opracowywaniu strategii i studiów wykonalności przedsiębiorstw energetycznych. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele spółek miejskich: Przedsiębiorstwa Komunalnego I Zarządu Mienia Komunalnego odpowiedzialnych między innymi za sprawy wytwarzania i przesyłania ciepła dla celów centralnego ogrzewania i ciepłej wody użytkowej oraz zarządzanie i administrowanie nieruchomościami. Janusz Mazur podzielił się z nami doświadczeniem oraz zaprezentował dobre praktyki transformacji systemu elektrociepłowniczego w kierunku odnawialnych źródeł energii. Każda informacja, która może przyczynić się do obniżenia ponoszonych przez mieszkańców opłat za czynsz, jest bardzo cenna. Spotkanie z Januszem Mazurem to kolejny krok w procesie poszukiwania nowych rozwiązań, które pozwolą na redukcję kosztów związanych z ogrzewaniem mieszkań.

Zgodnie z obowiązującymi przepisami w I kwartale odbyły się zebrania wspólnot mieszkaniowych. Przedmiotem zebrań było w szczególności sprawozdanie zarządu, podjęcie uchwały w sprawie udzielenia absolutorium zarządowi oraz uchwalenie rocznego planu gospodarczego zarządu nieruchomością wspólną i opłat na pokrycie kosztów zarządu. Miasto Siemiatycze ma udziały w 15 wspólnotach mieszkaniowych, posiadając w nich 71 mieszkań, które wchodzą w skład tzw. mieszkaniowego zasobu gminy. Podczas rozmów poza tematami kosztów bieżącego utrzymania nieruchomości poruszane były kwestie związane z potrzebami remontowymi. Wspólnoty mieszkaniowe są niezależne od siebie i różnią się między sobą zarówno stanem technicznym jak też kondycją finansową. Większość wspólnot ma wykonaną termomodernizację oraz wymienione bądź wyremontowane poszycie dachowe. Część wspólnot zdecydowała się również na wymianę instalacji elektrycznej, sanitarnej, montaż lub modernizację domofonów, wymianę oświetlenia klasycznego na czujniki ruchu czy też remont klatek. Miasto Siemiatycze jako jeden z właścicieli ponosi koszty w takiej samej wysokości jak pozostali właściciele proporcjonalnie do wielkości udziałów. W 2023 roku na zasoby mieszkaniowe wchodzące w skład wspólnot mieszkaniowych Miasto Siemiatycze wydatkowało na zaliczkę eksploatacyjną ponad 64 tysiące zł oraz 44 tysiące zł na fundusz remontowy. Mając na uwadze przedstawione potrzeby jako Burmistrz, w imieniu właściciela którym jest Miasto Siemiatycze, przychyliłem się do wszystkich propozycji każdej ze wspólnot dotyczących planu gospodarczo-finansowego.

Mieszkańcom Siemiatycz zostały przekazane już wszystkie  vouchery na badania profilaktyczne. W sumie przekazano je 2410 osobom. Badania zostaną zakończone do 30 kwietnia br. Akcja badań zorganizowana przez miasto spotkała się z dużym uznaniem i zainteresowaniem innych samorządów. Do Urzędu Miasta dzwoniono w tej sprawie z różnych zakątków kraju dopytując o szczegóły. Z rozmów wynikało, że inne samorządy pójdą w nasze ślady.

Zgodnie z  rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej z dnia 21 lutego 2024 r. zwiększone zostały stawki minimalnego wynagrodzenia nauczycieli z wyrównaniem od               1 stycznia 2024 r. Wynagrodzenie dla tej grupy zawodowej wzrosło średnio o 30%. Po zmianie kwoty bazowej od stycznia 2024 r. minimalne wynagrodzenie pedagogów wynosi (brutto):

• Nauczyciel początkujący 4 908 zł (wzrost o 1 218,00 zł)
  • Nauczyciel mianowany 5 057 zł (wzrost o 1 167,00 zł)
  • Nauczyciel dyplomowany 5 915 zł (wzrost o 1 365,00 zł).

Według zwiększonych stawek nauczyciele otrzymali wynagrodzenie w marcu, natomiast w kwietniu zostanie wypłacone wyrównanie za styczeń i luty.

W lutym przyznana została ostateczna część oświatowej subwencji ogólnej na rok 2024. Na realizację zadań oświatowych Miasto Siemiatycze otrzymało 19 118 509 zł co daje średnio około 9 tys. na ucznia rocznie. W stosunku do roku 2023 jest to wzrost o ponad 3,5 mln. zł, co stanowi wzrost o 22,62 %.

Miasto Siemiatycze jako organ prowadzący szkoły i przedszkola w marcu bieżącego roku złożyło wniosek w prowadzonym naborze o udzielanie wsparcia finansowego w ramach modułu 3 Programu „Posiłek w szkole i w domu”. Całkowity koszt realizacji zadania wynosi 100 000 zł z czego dofinansowanie stanowi 80%. Do programu przystąpiła Szkoła Podstawowa Nr 1 za otrzymane wsparcie doposaży i poprawi standard obecnie funkcjonującej stołówki szkolnej (własnej kuchni i jadalni).

W grudniu ubiegłego roku odbyły się wybory na V kadencję Młodzieżowej Rady Miasta. Przewodniczącym Rady został Jakub Gołębiewski uczeń Szkoły Podstawowej nr 1. Jedną z pierwszych inicjatyw Młodzieżowej Rady jest Międzyszkolny pokaz talentów który odbywa się w dniu dzisiejszym w Sali koncertowej przy ul. Świętojańskiej. Konkurs jest okazją zaprezentowania przez siemiatycką młodzież najróżniejszych form aktywności. Mam głęboką nadzieję, że działania Młodzieżowej Rady spotkają się z szerokim odzewem wśród rówieśników i będzie dobrze służyła młodym mieszkańcom miasta.

Wkrótce wybory samorządowe na kolejną kadencję. Kampania wyborcza zbliża się do finiszu. Już za 4 dni mieszkańcy Siemiatycz wybiorą władze miasta na kolejną kadencję. Jest to więc okazja by podziękować Radzie  za ponad 5 lat pracy, za inicjatywy, pomysły, wspieranie organu wykonawczego i wspólne działanie na rzecz naszej społeczności. Możemy mieć satysfakcję  z pracy w mijającej kadencji.  Starania władz miasta w rozwój Siemiatycz zostały dostrzeżone przez dwutygodnik „Wspólnota”, najważniejsze pismo w kraju adresowane do samorządów lokalnych.  W najnowszym, ogólnopolskim rankingu uwzględniającym działalność poszczególnych samorządów, Siemiatycze uplasowały się w kategorii  Sukces Kadencji 2018-2023 na 1. miejscu w województwie podlaskim i 19. w kraju (wśród 267 miast powiatowych).

Z kolei w kategorii Sukces Społeczny, Siemiatyczom zostało przyznane 11. miejsce w kraju wśród miast powiatowych. Siemiatycze były liderem w województwie podlaskim w obu tych kluczowych kategoriach. Miasto, znalazło się także na wysokich pozycjach w kategoriach Sukces Finansowy i  Sukces Infrastrukturalny. Dziękuję wszystkim, którzy się do tego sukcesu przyczynili.

Read 33 times Last modified on Tuesday, 16 April 2024 08:08