Sprawozdanie Burmistrza złożone na sesji Rady Miasta Siemiatycze 26 października 2022 r.

środa, 02 listopad 2022 08:15

Pani Przewodnicząca, Wysoka Rado

Zgodnie z informacją przekazaną na ostatniej sesji rozpoczęto inwestycję pn. „Rewitalizacja terenów nabrzeży nad Zalewem nr 1– roboty budowlane i dostawy”. Zadanie jest dofinansowane ze środków Programu Rządowego Fundusz Polski Ład: Program Inwestycji Strategicznych.

Zadanie obejmuje:

1)         dokończenie budowy ścieżki pieszo-rowerowej o dług. 717 mb o nawierzchni z betonowej kostki brukowej wokół Zalewu Nr 1 – pierwszy odcinek na wysokości amfiteatru został już wykonany, wkrótce rusza dalszy etap prac związanych z budową ścieżki;

2)         budowę kładki na rzece Kamionka o dług. ok. 25,5 mb w konstrukcji stalowej, oraz żelbetowej, płyta kładki z pokładem z desek kompozytowych i balustradami drewnianymi w ciągu ścieżki pieszo-rowerowej wokół zalewu Nr 1;

3)         oświetlenie ścieżki wokół zalewu nr 1, wykonanie Świetlnych Ogrodów przed amfiteatrem, doświetlenie Plac Zabaw, szlaku pieszo-rowerowego i kładki;

4)         budowę kanalizacji deszczowej przy ul. Nadrzecznej,  na odcinku od studni istniejącego kanału deszczowego od północnej strony boiska treningowego do studni przy skateparku – na dzień dzisiejszy budowa kanału została zakończona;

5)         budowę systemu nawadniania terenów nad zbiornikami retencyjnymi oraz boisk piłkarskich, budowę studni głębinowej wraz z instalacją hydroforni;

6)         przebudowę mostu o dług. 9 mb z jazem oraz dojazdami do mostu na ulicy Spacerowej, polegającą na naprawie lub wymianie wszystkich uszkodzonych podczas eksploatacji elementów;

7)         rozbudowę i odbudowę pomostu na zalewie nr 2;

8)         dostawę, montaż i rozruch technologiczny zestawów fontann pływających na Zalewie nr 1 oraz montaż konsoli sterowania manualnego istniejącego zestawu fontann pływających;

9)         rozbudowę Placu Integracji Społecznej;

10)       rozbudowę budynku sanitarno-technicznego położonego przy ulicy Grodzieńskiej o pomieszczenie techniczne o pow. 19,86 m2 .

Zgodnie z przyjętym harmonogramem generalnego wykonawcy firmy Hydrobud Kielczyk s.j. z Białegostoku  jeszcze w tym roku na ścieżce pieszo rowerowej będą kontynuowane roboty ziemne, ponadto mają zostać wykonane fundamenty pod kładkę, jak również mają zostać rozpoczęte prace przy budowie systemu nawadniania i roboty ziemne przy rozbudowie Placu Integracji Społecznej. Zakończony zostanie również stan surowy nadziemia dobudowanej części budynku przy zalewie.

Zostały zakończone dwa zadania związane z poprawą bezpieczeństwa pieszych:

• poprawa bezpieczeństwa na przejściach dla pieszych w obrębie szkół i przedszkoli,
  • oraz przebudowa odcinka ul. Zaszkolnej. Aktualnie dobiega końca rozliczenie inwestycji.

Trwają przygotowania do remontu mostu w ulicy Żwirki i Wigury. Dokumentację projektową przygotowuje, wyłonione po przeprowadzeniu rozpoznania cenowego, biuro projektowe prowadzone przez Jerzego Drapa z Białegostoku. Koszt dokumentacji wyniesie 38 tys. zł. Zostanie ona przekazana miastu w ciągu 6 miesięcy.

Od sierpnia 2021 roku realizowany jest projekt „Słoneczne Siemiatycze” dofinansowany z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podlaskiego na lata 2014-2020. W ramach projektu 85 mieszkańców uzyska dofinansowanie do montażu instalacji fotowoltaicznej służącej do produkcji energii elektrycznej na potrzeby mieszkalno-bytowe. Do 30 września br. do urzędu wpłynęły łącznie 82 wnioski o wypłatę dofinansowania na montaż instalacji fotowoltaicznych. Jedna osoba zrezygnowała z udziału we wsparciu, natomiast 2 osoby przedłużyły możliwość rozliczenia dofinansowania do końca listopada ze względu na problemy techniczne związane z wykonaniem instalacji. Łączna wartość dotychczas wypłaconych mieszkańcom dofinansowań wyniosła 676 629,82 zł. Pozostała część wypłat w wysokości 387 102,30 zł zostanie przekazana w listopadzie, po wcześniejszym otrzymaniu zaliczki z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego. W związku z uzyskaniem oszczędności w wysokości około 200 tys. zł, wystąpiliśmy o zgodę Instytucji Zarządzającej na przekazanie pozostałych środków dla 15 osób, które znały się na liście rezerwowej i pierwotnie otrzymały zbyt małą ilość punktów do objęcia wsparciem. W chwili obecnej trwa przygotowanie dokumentów do podpisania kolejnych 15 umów o dofinansowanie.

Od września miasto realizuje projekt, którego celem jest ułatwienie integracji społeczno-zawodowej osób z potrzebami wsparcia w zakresie mobilności poprzez zapewnienie usług indywidualnego transportu door-to-door. Projekt jest dofinansowany z Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020 kwotą  ponad 267 tys. zł. Skierowany jest do osób mieszkających na terenie Miasta Siemiatycze z potrzebą wsparcia w zakresie mobilności, które ukończyły 18 rok życia - będą to osoby, które mają trudności w samodzielnym przemieszczaniu się, posiadające orzeczenie o stopniu niepełnosprawności lub równoważne, jak i osoby nieposiadające takiego orzeczenia. Z usług można korzystać w od poniedziałku do piątku w godzinach  8.00-16:00. Cel przejazdu powinien być związany z aktywizacją społeczno-zawodową, edukacyjną lub zdrowotną. Zgłoszenia na przewozy przyjmowane są z co najmniej jednodniowym wyprzedzeniem przez Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji, który w imieniu miasta będzie realizował przewozy. Na potrzeby realizacji zadania został zakupiony 9-cio osobowy pojazd  Toyota Proace Verso. Szczegóły projektu i dane kontaktowe dostępne są na stronie miasta Siemiatycze oraz MOSiR.

18 października został ogłoszony przetarg na adaptację budynku po wygaszonym gimnazjum na potrzeby sali koncertowej i szkoły muzycznej. Planowany termin otwarcia ofert  został przewidziany na 2 listopada. Przedmiotowe zamówienie dotyczy zakończenia prac adaptacyjnych, głównie prac remontowych wewnątrz budynku. Termomodernizacja budynku tj. ocieplenie ścian, wymiana instalacji C.O. a także źródeł oświetlenia i wykonanie wentylacji mechanicznej na części budynku została zrealizowana w latach 2020-2021.

21 października został ponownie ogłoszony przetarg na zadanie inwestycyjne związane z  przebudową, rozbudową i zmianą sposobu użytkowania 1 piętra istniejącego budynku handlowego na potrzeby Siemiatyckiego Inkubatora Przedsiębiorczości. Do pierwszego przetargu przystąpił jeden oferent, a złożona  oferta znacznie przekroczyła środki przeznaczone na ten cel. Bezpośrednio po otwarciu oferty podjąłem decyzję o unieważnieniu przetargu i ogłoszeniu go po raz drugi. Liczę na to, że w drugi postępowaniu wpłyną korzystniejsze oferty.

Już prawie dwa miesiące trawa nowy rok szkolny 13 i 14 października odbyło się ślubowanie dzieci klas pierwszych. Do grona pełnoprawnych uczniów dołączyło 151 pierwszoklasistów w szkołach podstawowych oraz 45 w szkole muzycznej. W tym dniu przyznano również nagrody za osiągnięcia dydaktyczno-wychowawcze sześciu dyrektorom placówek oświatowych oraz sześciu nauczycielom.

Na podstawie zawartego porozumienia  z Podlaskim Wojewódzkim Szkolnym Związkiem Sportowym w Białymstoku po raz kolejny jest realizowany projekt powszechnej nauki pływania „Umiem pływać” dofinansowywany z Funduszu zajęć sportowych dla uczniów Ministerstwa Sportu i Turystyki oraz Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego. W zajęciach nauki pływania uczestniczy sześćdziesięcioro uczniów z klas trzecich szkół  podstawowych. Zajęcia odbywają się w 4 piętnastoosobowych grupach w wymiarze 20 godzin dla każdego uczestnika.   Zajęcie dla dzieci są bezpłatne. Udział miasta w kosztach projektu wynosi około 4,5 tys. zł.  Pozostałe koszty pokrywa Podlaski Wojewódzki Związek Sportowy.

W dniu 25 października podpisana została umowa z Politechniką Białostocką na kolejną edycję Siemiatyckiego Uniwersytetu Dziecięcego. Siemiatycki Uniwersytet Dziecięcy to najstarszy zamiejscowy uniwersytet, funkcjonujący w ramach Podlaskiego Uniwersytetu Dziecięcego od 2015 roku. W tej edycji Miasto dofinansuje udział w zajęciach na Politechnice Białostockiej 50 uczniów klas IV-VI. Zaplanowano 15 zajęć w formie stacjonarnej. Obok Miasta Siemiatycze w projekcie uczestniczą: Województwo Podlaskie, Miasto Augustów i Miasto Białystok.

Kryzys energetyczny  i inflacja powoduje, że do samorządu trafia szereg dodatkowych zadań. Są to wypłaty dodatków: węglowego, dodatku dla gospodarstw domowych i podmiotów wrażliwych, dodatku osłonowego. Część tych zadań jest realizowana przez pracowników Urzędu Miasta a część przez MOPS. Od 6 października wypłacane są dodatki węglowe dla mieszkańców. Wysokość tego dodatku wynosi 3 000 zł dla gospodarstwa domowego. Na 24 października wypłaconych zostało  365 dodatków, 30 wniosków wycofano, wydano 32 decyzje w sprawie odmowy przyznania dodatku i 25 wniosków pozostawiono bez rozpatrzenia. W sprawie przyznania dodatku węglowego złożono ok. 1100 wniosków . Ostateczny termin ich składania upływa 30 listopada br. Miasto planuje włączenie się w akcję sprzedaży węgla po cenach preferencyjnych. Aktualnie zbierane są informacje o osobach zainteresowanych zakupem węgla w tym trybie. Jedno gospodarstwo domowe będzie mogło zakupić do 3 ton węgla w dwóch ratach: 1,5 tony do końca bieżącego roku i 1,5 tony po 1 stycznia 2023. Cena węgla wyniesie do 2000 zł za tonę. Sprzedażą węgla zajmie się Przedsiębiorstwo Komunalne. Po zakończeniu procesu legislacyjnego i opublikowaniu ustawy o zakupie preferencyjnym paliwa stałego przez gospodarstwa domowe w Urzędzie Miasta będą przyjmowane formalne wnioski  o zakup węgla po cenie preferencyjnej, które będą weryfikowane pod kątem uprawnień do dodatku węglowego a tym samym możliwości zakupu węgla po cenie preferencyjnej.

Jednym z punktów dzisiejszego porządku obrad jest uchwalenie Programu Współpracy z Organizacjami Pozarządowymi w 2023 r. Konsultacje projektu programu zakończyły się 7 października. W tym czasie podmioty uprawnione z sektora pozarządowego nie zgłosiły żadnych propozycji zmian do zapisów dokumentu. Przyjęcie dokumentu przez Radę wyznaczy kierunki współpracy z organizacjami pozarządowymi w następnym roku.

25 października gościliśmy w naszym mieście uczestników Akademii Rewitalizacji - cyklu spotkań przedstawicieli jednostek samorządu terytorialnego z woj. podlaskiego związanego ze wsparciem gmin w przygotowaniu i wdrażaniu działań rewitalizacyjnych. Wydarzenie organizował samorząd Województwa Podlaskiego w ramach współpracy z Ministerstwem Funduszy i Polityki Regionalnej. Podczas spotkania miałem przyjemność przedstawić prezentację zatytułowaną „Siemiatycki pomysł na rewitalizację”. Zaprezentowany został projekt rewitalizacji zdegradowanych części  naszego miasta w ramach którego powstały m.in. amfiteatr, sieć monitoringu miejskiego oraz nowe targowisko z parkingiem. Przedstawiłem również inne działania rewitalizacyjne: powstanie Klubu Juniora i Klubu Seniora, Placu Integracji Społecznej, modernizację budynku przy ul. Świętojańskiej i jego adaptację na potrzeby edukacji muzycznej. Spotkanie było dobrą okazją, by jeszcze raz zaprezentować nasz modelowy obiekt – pływalnię WODNE TARASY. Na zakończenie spotkania odbył się spacer trasą obszaru rewitalizacji naszego miasta. Akademia Rewitalizacji to przestrzeń do poszerzenia wiedzy o różnych aspektach działań rewitalizacyjnych, wymiany doświadczeń, a także sieciowania podmiotów i ludzi odpowiedzialnych za prowadzenie procesów rewitalizacji w gminach. Możemy czuć satysfakcję że nasze miasto zostało wybrane jako przykład samorządu mocno zaangażowanego w procesy naprawcze zmierzające do poprawy jakości życia mieszkańców.

W październiku odbyły się dwa ważne dla naszej społeczności wydarzenia:

- 10. rocznica Uniwersytetu Trzeciego Wieku

- oraz 2. Urodziny Pływalni WODNE TARASY.

Rocznica utworzenia Uniwersytetu Trzeciego Wieku połączona została z rozpoczęciem nowego roku akademickiego. Piękna uroczystość, z wykładem i oprawą muzyczną w wykonaniu młodzieży z liceum przy Politechnice Białostockiej oraz zespołu wokalno-recytatorskiego UTW była okazją do podsumowania dziesięciu lat działalności uniwersytetu seniorów. Uniwersytet Trzeciego Wieku w Siemiatyczach powstał w 2012 r. i funkcjonuje przy Siemiatyckim Ośrodku Kultury. Nadzór naukowo-merytoryczny nad działalnością uniwersytetu sprawuje obecnie Politechnika Białostocka. W zajęciach uczestniczy prawie 150 osób.

Z okazji drugich urodzin pływalni Wodne Tarasy, zaprosiliśmy mieszkańców do udziału w wyjątkowym przedsięwzięciu pn. Otylia Swim Tour. Otylia Swim Tour to cykl jednodniowych warsztatów z udziałem Otylii Jędrzejczak, jednej z największych gwiazd polskiego sportu. Młodzi pływacy spotkali się na grupowych treningach na pływalni. W międzyczasie odbywały się zajęcia z dietetykiem oraz z Otylią Jędrzejczak, która mówiła o psychologii sportowej i relacjach rodzic-dziecko. Wykłady skierowane były do rodziców, opiekunów i trenerów młodych sportowców. Siemiatycka wizyta w Wodnych Tarasach była ostatnim przystankiem na tegorocznej trasie projektu realizowanego przez Fundację Otyli Jędrzejczak, obejmującej w sumie sześć polskich miast.

Tradycyjnie już na zakończenie roku w Urzędzie Miasta przeprowadzane jest badanie ankietowe na temat pracy urzędu, obsługi i wykonywania zadań przez pracowników oraz organizacji pracy. Badanie ma służyć poprawie jakości obsługi klientów urzędu, rozpocznie się z początkiem listopada i potrwa miesiąc. Ankietę będzie można wypełnić online, jak również tradycyjnie w wersji papierowej dostępnej w urzędzie. Zachęcam do wzięcia udziału w badaniu gdyż każdy głos ma dla nas znaczenie i pomoże nam w lepszym stopniu poznać oczekiwania mieszkańców.

Czytany 61 razy