Sprawozdanie Burmistrza przedstawione na sesji Rady Miasta w dniu 29 grudnia 2023 r.

piątek, 05 styczeń 2024 11:27

Pani Przewodnicząca, Wysoka Rado

Dzisiaj odbywa się ostatnia sesja Rady w tym roku. Tradycyjnie, w tym okresie, do budżetu wprowadzane są ostatnie zmiany zarówno po stronie dochodów jak i wydatków. Zwykle, w końcu grudnia ustalany jest także budżet na rok następny i będzie to miało miejsce podczas dzisiejszej sesji. O tym, że sytuacja samorządów pogorszyła się w znacznym stopniu w ciągu ostatnich lat nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Skutkiem tego planowany budżet jest niższy o 3 mln zł w stosunku do roku 2023. Mimo tych niesprzyjających warunków finansowych dokładamy wszelkich starań by realizować zadania na satysfakcjonującym poziomie. Aby poprawić sytuację finansową staramy się pozyskiwać środki zewnętrzne z wszelkich możliwych źródeł. W chwili obecnej do projektu budżetu wprowadzono już ok. 16 mln zł dotacji na zadania inwestycyjne. A mam nadzieję, że ta kwota w ciągu roku ulegnie zwiększeniu.

W ostatnim okresie pozyskano środki  na modernizację oświetlenia ulicznego. W wyniku rozstrzygnięcia dziewiątej edycji Programu Inwestycji Strategicznych poświęconego modernizacji infrastruktury oświetleniowej Siemiatyczom przyznano 2 736 000 zł dotacji na wymianę 1800 opraw nieenergooszczędnych na nowe oprawy, posiadające możliwość zdalnego sterowania. Pełny koszt inwestycji wyniesie 3 420 000 zł. Jej celem jest poprawa efektywności energetycznej przez obniżenie energochłonności oświetlenia poprzez redukcję mocy opraw świetlnych o co najmniej 50%. Dzięki tej inwestycji miasto uzyska nowoczesny system energooszczędnego oświetlenia ulic dający szansę znacznego zmniejszenia poboru energii. Ma to szczególne znaczenie w dobie znacznego wzrostu cen energii. Obecnie trwa proces przygotowania inwestycji pod kątem formalno-prawnym, realizacja powinna nastąpić w pierwszym kwartale 2024 roku.

Miasto od kilku lat systematycznie korzysta ze środków programu „Poprawa sytuacji mieszkaniowej rodzin Romskich”. Tym razem do programu zgłoszono remont budynku przy Placu Jana Pawła II w zakresie wymiany stolarki okiennej i ocieplenia budynku. Niestety przyznane dofinansowanie w wysokości 125 tysięcy złotych nie pokryje pełnego  kosztu planowanych prac, będziemy więc zmuszeni do zmniejszenia zakresu remontu.

14 grudnia złożony został wniosek o środki finansowe  w ramach konkursu Cyberbezpieczny Samorząd. Wartość projektu wynosi: 904 254,80 zł brutto w tym kwota dofinansowania 849 999,80 zł i 54 255 zł wkład własny miasta. Wyniki naboru powinny być ogłoszone w terminie około 2 miesięcy czyli w lutym następnego roku. Okres realizacji Projektu wynosi maksymalnie 24 miesiące od dnia wejścia w życie umowy o powierzenie grantu. W ramach projektu przewidziało zakup sprzętu i oprogramowania IT, wdrożenie systemu zarządzania bezpieczeństwem Informacji, przeprowadzenie audytu bezpieczeństwa zerowego, końcowego, penetracyjnego oraz przeprowadzenie szkoleń pracowników w zakresie cyberbezpieczeństwa. W związku z systematyczną cyfryzacją usług, szeroko pojęte bezpieczeństwo informatyczne jest warunkiem sprawnego i niezawodnego funkcjonowania każdej organizacji.

W grudniu złożony został także wniosek o dofinansowanie, w formie grantów, do zakupów magazynów energii realizowanych przez mieszkańców. Złożenie wniosku poprzedził nabór deklaracji od mieszkańców zainteresowanych grantami na budowę lub rozbudowę magazynów energii elektrycznej oraz magazynów ciepła poprawiających sprawność wykorzystania energii z odnawialnych źródeł energii. Mieszkańcy złożyli 44 deklaracje na 39 magazynów energii elektrycznej o łącznej szacowanej mocy prawie 230 kW oraz na 22 magazyny energii cieplnej. Na podstawie złożonych deklaracji złożono wniosek o granty w konkursie organizowanym przez Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego. Wyniki konkursu będą znane w lipcu 2024 roku.

Po głębszej analizie wzrostu kosztów związanych z odbiorem odpadów stałych, podjęte zostały działania mające na celu wyeliminowanie nieprawidłowości związanych z brakiem aktualizacji deklaracji na odbiór odpadów z nieruchomości, w zakresie osób faktycznie zamieszkałych. Weryfikacji poddano również obowiązek posiadania odrębnej umowy na odbiór odpadów stałych, od podmiotów prowadzących działalność gospodarczą na terenie miasta. Przeprowadzona weryfikacja wykazała, że z niektórych nieruchomości zamieszkałych, ilość odpadów przekazywanych w ramach systemu zbiórki jest nieproporcjonalnie duża  w stosunku do ilości osób zgłoszonych w deklaracji. Z wyjaśnień jakie już wpływają do Urzędu można wysnuć wniosek, że jedną z przyczyn tego stanu, jest niedostateczna segregacja odpadów co powoduje dużą ilość odpadów zmieszanych.  Kolejną przyczyną jest zaniżanie w deklaracji ilości osób zamieszkujących nieruchomość, co z kolei zaniża należną opłatę za odbiór odpadów.  Koszty tego procederu ponoszą pozostali mieszkańcy.

20 grudnia bieżącego roku otwarto ofertę złożoną w ramach prowadzonego postępowania o udzielenie zamówienia publicznego na odbieranie i zagospodarowanie stałych odpadów komunalnych z nieruchomości zamieszkałych znajdujących się w granicach administracyjnych Miasta Siemiatycze w roku 2024. Ofertę złożyło jedynie nasze Przedsiębiorstwo Komunalne na kwotę 4 908 891,60 zł. Oferta Przedsiębiorstwa jest zbliżona do oferty na rok 2023.

7 grudnia rozpoczęły się zapisy na bezpłatne badania profilaktyczne mieszkańców Siemiatycz. Jest to już druga edycja badań. Pierwsze odbyły się w 2022 roku i objęły 1400 osób.          Pakiet badań diagnostycznych zawiera określenie poziomu:

- witaminy D3

- hemoglobiny glikowanej

- CEA - diagnostyka raka jelita grubego

- AFP - diagnostyka raka wątroby

- CA 19-9 - diagnostyka raka trzustki i dróg żółciowych

oraz dodatkowo dla kobiet:

- CA 125 - diagnostyka raka jajnika,

- CA 15-3 - diagnostyka raka sutka

natomiast dla mężczyzn:

- PSA - diagnostyka raka prostaty

Badania będą realizowane do 30 kwietnia 2024 r. w punkcie pobrań Diagnostyka S.A. w przy ul. 11 Listopada. Akcja spotkała się w bardzo dużym zainteresowaniem mieszkańców. Już w ciągu pierwszych dwóch dni zarejestrowano prawie 1400 osób ( czyli tyle ile wzięło udział w badaniach w I edycji) . Zapisy trwają do 31 stycznia.

W dniu 7 grudnia 2023 r. zorganizowana została uroczystość wręczenia medali  przyznanych przez Prezydenta RP „ Za długoletnie Pozycie Małżeńskie” . Odznaczonych zostało 21 par małżeńskich z Siemiatycz, które przeżyły w jednym związku małżeńskim 50 lat.

Podpisana została kolejna umowa z Wojewodą Podlaskim na zakwaterowanie i wyżywienie uchodźców z Ukrainy. Kwota przeznaczona na jedną osobę została zmniejszona o ponad 22 %. Obecne w miejscach zbiorowego zakwaterowania przebywa w naszym mieście  25 osób w dwóch lokalizacjach. Jeśli nie zmienią się przepisy wsparcie udzielane osobom z Ukrainy będzie realizowane do 4 marca 2024 r.

W związku ze wzrostem zadań oświatowych związanych ze  wzrostem liczby uczniów przeliczeniowych, w stosunku do danych, przyjętych do naliczania algorytmem części oświatowej subwencji ogólnej, złożony został wniosek  o dodatkowe środki finansowe. Przyznane środki to kwota 64 550 zł. Miasto otrzymało również częściową refundację kosztów związanych z wypłatą odpraw dla nauczycieli w szkołach i placówkach oświatowych przechodzących na emeryturę na podstawie art. 88 w związku z art. 20 Karty Nauczyciela. Wniosek został złożony na kwotę 45 600 zł a otrzymane środki wyniosły 22 800 zł.

19 grudnia odbyły się wybory do młodzieżowej Rady Miasta. Niestety z roku na rok zainteresowanie młodzieży tą formą aktywności na rzecz środowiska jest coraz mniejsze. W jednym z okręgów – w Zespole Szkół przy ulicy Kościuszki mimo wydłużenia terminu zgłaszania kandydatów liczba zgłoszonych kandydatów pozostała mniejsza o 3 osoby, niż liczba mandatów. W tym okręgu wybory nie były przeprowadzane a zgłoszeni kandydaci automatycznie uzyskali mandat. W końcowym efekcie Młodzieżowa Rada Miasta zostanie powołana w składzie 12-osobowym.

Na zakończenie,  z okazji zbliżającego się Nowego Roku, pragnę złożyć życzenia Państwu Radnym, osobom obecnym na dzisiejszej sesji oraz wszystkim mieszkańcom by najbliższy rok spełnił wszystkie Państwa oczekiwania i marzenia, by był rokiem pomyślnym zarówno w życiu zawodowym jak i osobistym.

Czytany 68 razy Ostatnio zmieniany piątek, 05 styczeń 2024 11:31